In de etalage van Via Via Brocante

28 sep 2012

Vandaag was ik bij Frieda, in haar bomvolle brocantewinkel aan de Hereweg in Groningen. Met mij nog drie kooplustige snuffelende dames, die recht op hun doel afgingen en gretig inkochten. Oude landkaarten, borstbeelden, sieraden en spiegels in overvloed. Maar ook oude religieuze beelden, nostalgische accordeons, serviesgoed, buffetkasten, stoelen, retro keukengerei en zelfs verweerde hekken. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het daar en je moet zeker tien keer terugkomen om niks te missen! Het is iets duurder dan de kringloop, maar je hoeft niet meer te zoeken naar dat ene juweeltje.

Brocante is naar mijn idee een modewoord en kan in sommige gevallen ook als label gegeven worden aan troep van de rommelmarkt dat veel te duur verkocht wordt. Bij Frieda is dit zeker niet het geval: goeie curiosa uit verlogen tijden die voor een eerlijke prijs de deur uit gaat. Frieda doet haar inkoop in Belgie en Frankrijk, alleen, met een lege bus. 'Er kan ook niemand mee, want de ruimte kan ik niet missen.'

En op de vraag of ze een leuk artikel in mijn virtuele etalage wil zetten, met een leuke korting,  antwoordt ze: ' Ik geef altijd wel korting, soms als het regent of gewoon omdat ik daar zin in heb. Mensen mogen gewoon langs komen dit weekend en dan krijgen ze natuurlijk korting. Hoeveel? Dat hangt er vanaf hoe goed ze kunnen onderhandelen.' Dus, sla je slag dit weekend en doe Frieda de groeten!

www.viavia-brocante.nl