Franse brocante: hard werken voor een pronkstuk

04 sep 2012

Geen echte Franse vakantie zonder een bezoekje aan een brocante, vide grenier (zolderopruiming) of andere rommelmarkt. Vanaf de late lente tot in de nazomer vind je in elke streek wel een leuk dorp waar je je hart kunt ophalen aan antiek, brocante, kitsch, veel voor weinig en weinig voor veel. De Fransen hanteren zo hun eigen regels, dus als je denkt dat je rustig aan kunt doen en op elke straathoek tegen een buitenkansje aanloopt dan heb je het mis: voor de mooiste vondsten moet je op tijd je bed uit.

De commerciële jongens staan al tijdens het uitstallen van de spullen klaar om hun slag te slaan en het aanschaffen van echt antiek voor een prikkie is door het toerisme ook een sport geworden. Aan veel moois hangt helaas ook vaak een prijskaartje, maar dat maakt het des te leuker om er juist wél je best voor te doen en dat ene pronkstuk te bemachtigen. Vergeet niet te onderhandelen, dat hoort bij het spel!

Een oude linnenkast voor een paar tientjes is zeker te vinden, maar die past helaas niet in de kofferbak. Net als dat schattige mintgroene bistrosetje: niet te vervoeren. Gelukkig kun je je hart ophalen aan oude klokken, koffiemolens, schilderijtjes en vele andere accessoires. Goed zoeken wordt beloond.

Het romantische beeld wat wij Nederlanders hebben klopt dus maar deels, maar het blijft leuk om rond te neuzen en een paar mooie aankopen te doen. En helaas: als de auto vol is, is ie vol. Of zouden ze in Frankrijk ook boedelbakken verhuren? Een andere optie: over een jaar weer terugkomen, met een lege bus.

Kijk voor een overzicht van de brocantes, vide greniers en rommelmarkten op

www.vide-greniers.org , www.brocz.frwww.info-brocantes.com en www.brocabrac.fr